Ademautomaat
De ademautomaat is één van de meest essentiële onderdelen van de duikuitrusting. Het is een eenvoudig en betrouwbaar mechanisme dat er voor zorgt dat de hoge druk uit de persluchtcilinder wordt gereduceerd tot een druk die gelijk is aan de omgevingsdruk en er tegelijk voor zorgt dat de duiker de hoeveelheid lucht die hij vraagt ook daadwerkelijk krijgt.
Om te kunnen begrijpen waarom de ene ademautomaat een lagere ademweerstand heeft dan een andere, dien je het één en ander te weten over de werking van een ademautomaat. Het belangrijkste selectiecritirium bij aanschaf is de ademweerstand.
De werking van de ademautomaat
Moderne ademautomaten werken volgens een twee-traps principe. De eerste trap (het gedeelte dat je op de kraan van de persluchtcilinder monteert) en de tweede trap (het gedeelte met het mondstuk). De eerste trap reduceert de druk uit de persluchtcilinder tot 9 à 12 bar boven de omgevingsdruk (ook wel de middendruk genoemd). De tweede trap reduceert deze middendruk naar de omgevingsdruk.
- Eerste trap – Deze zit aan de kraan van de persluchtcilinder vast en reduceert de druk in de fles tot een middendruk.
- Tweede trap –Deze kan je vinden aan het einde van de slang waar het mondstuk aan zit. De tweede trap zorgt ervoor dat je comfortabel kunt ademen omdat de tweede trap ervoor zorgt dat de lucht die je inademt gelijk is aan de omgevingsdruk.
- Alternatieve luchtvoorziening – Dit is je reserve mondstuk die je kunt gebruiken om een andere duiker lucht te geven mocht dit nodig zijn.
- Lagedrukinflator voor het trimvest – Deze wordt aangesloten op de eerste trap.
- Tenslotte de Manometer – Hiermee lees je de druk af zodat je weet hoeveel lucht er nog in je persluchtcilinder zit.
Waar je op moet letten bij de aanschaf
Let bij de aanschaf van het ademautomaat op de omgeving waar je het wil gebruiken.
- Belangrijk is welk type aansluiting (DIN of internationaal) er in de omgeving waar je gaat duiken gebruikt wordt. Je wil namelijk wel dat deze past op de kraan van de cilinder.
- Ga vervolgens na hoeveel slangen je op je eerste trap wilt aansluiten en bekijk dan of de eerste trap deze aansluitingen in de juiste configuratie (hoge druk/lage druk) inderdaad biedt.
- Bij aankoop vraag je ook altijd even of ze de ademautomaat op een persluchtcilinder willen aansluiten zodat je kan ervaren hoe deze ademt. Het mondstuk moet comfortabel zitten.
Onderhoud
Na elke duik dient de ademautomaat goed te worden gespoeld, zorg ervoor dat er geen water in de eerste trap van de ademautomaat kan komen. Monteer voordat je de automaat gaat spoelen ALTIJD de stofkap of spoel de ademautomaat terwijl deze nog is gemonteerd op de persluchtcilinder en er nog druk op het systeem staat. Spoel het mondstuk van de ademautomaat goed door.
Probeer nooit de eerste trap van de persluchtcilinder te verwijderen terwijl er nog druk op het systeem staat; op de eerste plaats zal het niet meevallen de spanschroef los te draaien en op de tweede plaats kun je er zeker van zijn dat je de O-ring beschadigd.
Alle duikuitrustingstukken
> Naar duikuitrusting >