Manometer

De manometer maakt het mogelijk tijdens de duik continu de luchtvoorraad in de
persluchtcilinder in de gaten te houden.  Het gebruik van de manometer is een verplicht uitrustingsstuk en niet een luxe accessoire zoals vroeger. Duiken
zonder een manometer is zoiets als gaan autorijden zonder benzinemeter.

Kiezen van een manometer

Er zijn zowel analoge manometers als digitale manometers. Deze laatste zijn geïntegreerd in de duikcomputer. De manometer wordt door middel van een hogedrukslang aan de hogedruk aansluiting op de eerste trap van de ademautomaat bevestigd. De manometer bestaat uit een drukvast huis van metaal of kunststof dat is omgeven met rubber. De manometer moet voorzien zijn van een goed leesbare schaalverdeling en krasvast glas.

Het gebruik van de manometer

Nadat de ademautomaat op de kraan van de persluchtcilinder is bevestigd dien je de manometer met het glas naar beneden en van je lichaam af te richten voordat je de kraan van de persluchtcilinder opendraait. Richt de manometer nooit op jezelf of je buddy omdat er een mogelijkheid bestaat dat door de plotselinge druk het glas klapt. Zorg ervoor dat de manometer niet over de grond sleept tijdens de duik. De meeste stabilizing jackets hebben voorzieningen waaraan je de manometer kunt bevestigen zodat je hem altijd bij de hand hebt. Net als de benzinemeter van de auto, heeft de manometer alleen nut als je er ook gebruik van maakt. Wen jezelf eraan om tijdens de duik je luchtvoorraad regelmatig te controleren.

Het onderhoud van de manometer

De manometer vereist geen speciaal onderhoud, hij dient net als de rest van de duikuitrusting, na elke duik, met leidingwater goed afgespoeld te worden. Kijk regelmatig of er geen lekkages optreden bij de aansluitingen van de manometer. Laat een lekke manometer repareren door een vakman.

Meer duikuitrustingstukken

> Naar duikuitrusting >