Het duikmasker

Goed onderwater kunnen kijken is de eerste vereiste om te kunnen duiken. Een goed passend duikmasker is dan ook een essentieel onderdeel van je duikuitrusting.  Zorg er daarom voor dat je de tijd neemt om bij een professionele winkel of samen met je IADS duikschool een goed masker uit te zoeken.


Het kiezen van een duikmasker


Er zijn diverse soorten duikmaskers verkrijgbaar. Zo zijn er duikmaskers met een relatief klein en groot volume. Het voordeel van een duikmasker met een klein volume is het feit dat een dergelijk masker gemakkelijk leeg te blazen is en er minder lucht nodig is om de druk binnen het masker gelijk met de buitenzijde te maken. Het voordeel van een “panoramaduikmasker” is het enorme gezichtsveld dat men ter beschikking heeft door te kiezen voor een duikmasker met een groot frontglas al dan niet voorzien van extra zijglazen. Het nadeel van een dergelijk duikmasker is het grote volume, waardoor het masker iets moeilijker is leeg te blazen. De hedendaagse duikmaskers zijn gemaakt van rubber of siliconen. Een siliconen duikmasker is flexibeler en duurzamer dan een masker van rubber; het duikmasker is bovendien beter bestand tegen aantasting door zonlicht, chloor en zout water, geeft geen huidirritatie en is gemakkelijker te reinigen en te onderhouden.

Waar moet een goed masker aan voldoen

Een voor de duiksport geschikt duikmasker dient aan de volgende eisen te voldoen:

  1. Het frontglas en eventuele zijglazen dienen gemaakt te zijn van veiligheidsglas. Je herkent deze glazen aan de woorden Tempered of Safety op het glas.
  2. De rand van het duikmasker, waarin het glas is bevestigd, dient gemaakt te zijn van een degelijk materiaal zoals kunststof of roestvast staal.
  3. De bevestigingsband van het duikmasker dientgemaakt te zijn van stevig rubber of siliconenen moet door middel van een eenvoudig en sterk klemmechanisme vastgezet kunnen worden. Verder dient de maskerband aan de achterzijde van het hoofd zich in twee delen te splitsen om goed op het hoofd bevestigd te kunnen worden.
  4. Het duikmasker dient de neus te omsluiten en van buitenaf gemakkelijk bereikbaar om de neus dicht te kunnen knijpen.

Als extra kan een duikmasker zijn uitgerust met een waterloosventiel dat aan de onderzijde op het glas of op de neusknijper is gemonteerd. Dit ventiel helpt het binnengedrongen water op een eenvoudige wijze teverwijderen.  Let er wel op dat het waterloosventiel een grote diameter heeft,  zodat zelfs grote hoeveelheden water snel en zonder inspanning uit het masker kunnen worden geblazen.

Passen van een duikmasker

Nadat je een duikmasker hebt uitgezocht dat minimaal voldoet aan de eisen moet je kijken of het betreffende duikmasker je goed past en niet lekt. Je kunt dit controleren door het duikmasker zonder de hoofdband tegen je gezicht te plaatsen. Daarna dien je door de neus in te ademen. Een goed passend duikmasker zal daardoor tegen het gezicht worden aangezogen en blijven zitten zolang je je adem vasthoudt. Als je het duikmasker niet op deze wijze op zijn plaats kunt houden, is de pasvorm voor jouw gezicht onvoldoende en zul je een ander duikmasker moeten passen.

Corrigerende glazen

Er zijn uiteraard ook duikers die boven water gebruik moeten maken van contactlenzen of een bril. Ook onder water kunnen deze duikers gebruik maken van optisch corrigerende glazen. Er zijn duikmaskers waarvan de frontglazen kunnen worden vervangen door optisch corrigerende glazen waardoor je onder water een optimaal gezichtsvermogen hebt. Ook kun je tegenwoordig speciale glazen aan de binnenzijde van je duikmasker laten monteren.

 

Onderhoud van het duikmasker

  • Zorg ervoor dat het glas goed schoongemaakt wordt voor je de eerste keer gaat duiken. De IADS duikinstructeur kan je laten zien hoe je dit doet.
  • Voor elke duik gebruik zou je gebruik kunnen maken van een middel dat het glas niet beslaat.
  • Zorg ervoor dat je vertrouwt bent met het maskerbandje zodat je deze zonder nadenken kan stellen.
  • Spoel na het duiken af met zoet water en laat het masker goed drogen.
  • Laat doorzichtig silicone geen contact maken met iets van neopreen, zoals zwarte duikvinnen, omdat neopreen het silicone loogt en verkleurt.

Meer duikuitrustingstukken

> Naar duikuitrusting >