Duikteam Sub Aqua Libera viert het 50-jarig jubileum

Dit jaar viert duikteam Sub Aqua Libera uit Lobith haar 50 jarig jubileum. Afgelopen week was de dag voor en door de leden zonder de gebruikelijke receptie. Enkele leden waren vroeg uit de veren om een geweldig ontbijtbuffet te verzorgen, compleet met belegde Duitse broodjes, gekookte eitjes en nog veel meer. De aanwezigen lieten het zich smaken. Ieder lid kreeg een T-shirt met voorop het speciale jubileumlogo van het duikteam, cadeau. 

Na het ontbijt vertrokken 15 duikers en twee toeschouwers, carpoolend naar de duikbasis van Gasometer in Duisburg. Aldaar aangekomen volgde er een korte uitleg, wat formaliteiten en kon het duikpak aangetrokken worden. Daarna met de duikcilinder, masker, vinnen e.d. in de kruiwagen, in optocht naar de grote opslagtank van 43 meter doorsnede en een waterdiepte van 13 meter. Via een aantal trappen en een groot platform gingen de duikers het water van 16 graden in. Enkele onderwaterlampen gaven wat sfeer in de volledig afgesloten tank. Natuurlijk hadden alle duikers een duiklamp of camera met licht bij zich. Na twee oefenplatformen, was er eerst een plezierjachtje te zien, waarna de cockpit van een vliegtuig opdoemde. Direct daarna een Renault bestelbus en een Trabantje. Verder was er een Cessna-achtig vliegtuigje, een groene koe, een kerkhof (zou het voor Halloween zijn geweest?) en nog veel meer te zien. Grappig was ook de duikerklok, waar je kon ervaren hoe het is om in een grote luchtbel onder water te zitten, helaas kon je er niet in ademen vanwege de slechte luchtkwaliteit. Ook was er een oefengrot, waar je niet in mocht als je geen speciaal brevet hebt. Aan het einde van het parcours hing een ketting, om tijdens de opstijging, een veiligheidsstop op 5 meter te maken. Het was een bijzondere ervaring, jammer dat er geen vissen waren, zei een enkeling.

Vanaf zes uur waren de seniorleden en hun partners welkom voor het jubileumfeest in het clubhuis. Er was mooi versierd met gouden en witte ballonnen en vlaggetjes. Na de toespraak van de voorzitter, waarin hij met trots sprak over de 50 jaar verenigingsgeschiedenis en bedankte hij alle leden, want wat is een vereniging zonder leden en vrijwilligers…. Daarna bracht iedereen een toast uit. Even later werden de aanwezige ereleden verzocht het buffet te openen. Iedereen liet het zich smaken en ondertussen werden er herinneringen opgehaald en gezellig bij gekletst. En alsof het nog niet genoeg was kwam als afsluiter van het buffet, de koffie- en ijskar van by Famke waar een heerlijk ijsje gehaald kon worden. Het bleef nog lang gezellig, op naar de 60!

Binnenkort gaan de jeugdleden van het duikteam opstap, waarheen? Dat is nog een verrassing.

Voor meer informatie: www.subaqualibera.nl