De duikvinnen

Om onder water goed en met zo weinig mogelijk inspanning te kunnen zwemmen, maken we gebruik van duikvinnen. Er zijn twee soorten vinnen; vinnen met een hielband en vinnen met een gesloten voetgedeelte. Beide soorten vinnen zijn verkrijgbaar in diverse maten, kleuren en types. De vinnen met een hielband worden meestal gebruikt in het buitenwater omdat zij worden gedragen met duiksokken of duikschoenen. Vinnen met een gesloten voetgedeelte worden meestal gebruikt in het zwembad en in buitenwater met een aangename temperatuur (tropen).

Er zijn vinnen met een relatief lang blad waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor snelle voortstuwing; een nadeel is echter dat het gebruik van dergelijke lange vinnen de beenspieren overmatig kunnen belasten,waardoor er sneller kramp kan optreden. Een getrainde duiker zal echter zonder problemen gebruik kunnen maken van dergelijke vinnen.

De eis waaraan de vinnen moeten voldoen

Net zoals bij het selecteren van een goed duikmasker dien je ook bij het kiezen van de vinnen op enkele zaken te letten.

De vinnen dienen van een sterk materiaal zoals grafiet, polyurethaan of thermoplastic te zijn gemaakt. De meeste van deze materialen zijn ongevoelig voor de inwerking van zonlicht en zee-water en dat komt de duurzaamheid ten goede. Het voetgedeelte dient gemaakt te zijn van een zacht en flexibel materiaal zoals rubber.

Ook het blad van de vinnen moet flexibel zijn. Vinnen met een verstelbare hielband zijn te prefereren in kouder water boven vinnen met een gesloten voetgedeelte. Een vin die te strak aan de voet zit kan de bloedcirculatie belemmeren wat kramp in de voet tot gevolg zal hebben; terwijl een te los zittende vin zorgt voor minder stuwkracht en snel verloren kan worden. Er zijn ook vinnen die één of meerdere venturi openingen bezitten, waardoor het water op een andere wijze langs de vinbladen wordt voortgestuwd. Hierdoor krijg je met minder inspanning meer rendement.

Passen van vinnen

Als je vinnen met een verstelbare hielband moet passen, doe dat dan met een duikschoen of -sok aan. De vinnen moeten de duikschoen of -sok goed omsluiten. Trek daarna de hielbanden aan, zodat je de vinnen niet uit kunt schoppen. Vinnen met een gesloten voetgedeelte moet je passen zonder duikschoenen of -sokjes. Als je je vinnen droog aantrekt zal dat enigszins stroef gaan, dus trek ze nat aan. Let erop dat de vinnen niet uitschieten als je een beenslag maakt. Alle vinnen moeten comfortabel zitten zonder te klemmen.

Meer duikuitrustingstukken

> Naar duikuitrusting >